Hogyan segíthetünk?
< Minden téma
Nyomtatás

Panel működési módok

Legyen akár törzs-adat, értékesítési bizonylat vagy kimutatás paraméter ablak: a panelok kinézete, az általánosan használt nyomógombok, menük, általános billentyű-parancsok mind-mind megegyeznek.  Különböző funkciók, adat-beviteli és lekérdező képernyők ugyanazon elv alapján működnek, kezelő felületük túlnyomó többsége azonos.
Mód Leírás
Nézegetés Rekordok nézegetése
Létrehozás Új fej-rekord létrehozása
Duplikálás Meglévő rekord másolása
Módosítás Rekord módosítása
Együttes módosítás Több rekord egyszerre történő módosítása
Keresés Keresés rekordok között
Nyomtatás Beszámoló nyomtatása
A Panel bal felső sarkában mindig nyomon követhetjük, hogy milyen módban van megnyitva az alkalmazásunk.

Új rekord rögzítése

új rekord - panelok

Az Új -nyomógomb megnyomásával (vagy F2) felvihetünk egy új rekordot. Megjelenik a felvivő képernyő, ahol a rendszerbe beállított default-adatok automatikusan kitöltődnek, a többi mező pedig üresen jelenik meg.

új rekord - panelok

Az adatok kitöltése után a Hozzáad nyomógombbal tudjuk rögzíteni, illetve a mégse (Mégse) nyomógombbal „eldobni” a rekordot. Amennyiben  „Léterhozás” módban vagyunk és Entert nyomunk, ez egyenértékű a Hozzáad gomb megnyomásásval. Hasonlóképpen az Esc gomb lenyomásával az Elvetést mégse idézzük elő. A rendszer biztonsági okokból még egyszer rákérdez, hogy biztosan akarom-e a Rögzítést illetve Elvetést.

Duplikálás

Egy meglévő rekordot a Ctrl+D billenytűk lenyomásásval, vagy az Adatok/Duplikálás menüponttal tudunk lemásolni. A panel „Létrehozás” módba vált, azzal a különbséggel, hogy a mezők ebben az esetben nem üresek. A kiválasztott rekordnak egy tökéletes mását kapjuk, leszámítva a kulcs mezőt (jelen esetben a Kód), ezt a felhasználónak kell kézzel kitöltenie. A Tételsorokat is „megörökli” az új rekord. duplikálás - panelok Az adatok kitöltése után a Hozzáad nyomógombbal tudjuk rögzíteni, illetve a mégse (Mégse) nyomógombbal „eldobni” a rekordot.

Módosítás

Ha „Nézegetés” módban módosítjuk valamelyik adatot, a rendszer átvált Módosítás-módba. A módosított mező színe sárgára változik, így egyértelműen nyomonkövethető hogy mely adatok módosultak. A „Ment” gombbal tudjuk elmenteni a módosított rekordot, vagy a  mégse gombbal eldobni a változásokat. Amennyiben  „Módosítás” módban vagyunk és Entert nyomunk, ez egyenértékű a Ment gomb megnyomásásval. Hasonlóképpen az Esc gomb lenyomásával az Elvetést   idézzük elő. A rendszer biztonsági okokból még egyszer rákérdez, hogy biztosan akarom-e a Módosítást illetve Elvetést. módosítás - panelok

Zárolás

zárolás - panelok Ha a Zárolt mező be van állítva, akkor a rekord általánosan blokkolt. A blokkolást egy hibaüzenet jelzi. Amennyiben a Zárolt dátum Tól-Ig mezők nem üresek, akkor az adott dátum tartományban blokkolt a rekord. Itt az un. gépidőt kell figyelembe venni, tehát a rögzítés dátumát. Tehát pl. egy számlán a számla hozzáadásának a dátuma határozza meg, hogy pl. a partner blokkolt-e, és nem a számla teljesítési dátuma. Amennyiben az Érvényes Tól-Ig mezők vannak kitöltve, akkor csak az adott dátum tartományban használható fel a rekord, előtt és utána blokkolt a rekord.

Együttes módosítás

A módosításnak egy bővített formája az Együttes módosítás, amikor lehetőségünk van egyszerre több fej-rekord adatát változtatni. Először elvégezzük a módosításokat egy tetszőleges rekordon, majd az Adatok/Együttes módosítás menüpontra kattintva, a változtatás végrehajtódik a bal oldali listában levő összes rekordra (függetlenül attől, hogy látható-e a képernyőn vagy nem). Csak azok a mezők változnak, amiken módosítást végeztünk! (ebben segít a sárga színű háttér is) Mentés előtt egy figyelmeztetést kapunk, hogy biztosan szeretnénk-e az x számú rekordot egyszerre változtatni. Az Igen gomb lenyomásásval a változtatások bekerülnek az adtbázisba, a Nem-re, a mentés nem történik meg. Tétel (child) soron nem lehet együttes módosítást végrehajtani, csak fej rekordon. együttes módosítás - panelok

Keresés

keres - panelok Az adatok közötti keresés /szűrés lehet egyszerű, de komplex is. Nagy számú adatállományban (pl. rendelés állomány, cikk-törzs, stb.) történő kereséskor bármely adat mezőre rá lehet keresni, így leszűkíthető a megjelenített adatok mennyisége. A példánkban azokat a bejövő számlákat keressük, amik nyitottak, a szállítójuk egy adott szállító, és a teljesítés dátuma egy adott dátum tartományba esik. Kiterjesztett keresés mező szinten (jelen esetben Teljesítés dátuma) a CTRL-E billentyűk lenyomásával lehetséges. Amennyiben rögzítettük az összes szűrési feltételt, az OK gomb megnyomásásval megkapjuk a szűkített eredmény-listát. A „Keresési” módban ha Entert nyomunk, ez egyenértékű az Ok gomb megnyomásásval. Az Esc gomb lenyomásával pedig kilépünk az aktuális keresésből. Keresés - panelok A megadott keresési feltételeket sablonok formájában el lehet menteni, és be lehet olvasni. Amennyiben törölni szeretnénk az összes szűrési feltételt, a „Szűrés nélkül” nyomógomb megnyomásával megkapjuk a teljes listát. szűrés nélkül - nyomógomb A „Bezár” ikonra kattintva, bezárjuk az aktív panelt és visszatérünk a Főmenühöz.. bezár - nyomógomb (Bővebben ld. még Keresés részletes leírása)

Beszámoló nyomtatása

Beszámolók nyomtatásánál az első lépés a szűrési feltételek megadása. Ezt egy panelen tehetjük meg, ahol más-más fülön jelennek meg a különböző paraméter-csoportok. Például jelen esetben a Cikk fülön, a cikkekkel kapcsolatos paraméterek kaptak helyet. A szűrés lehet „Tól-Ig”,  „Pontos találat” vagy „Kapcsoló”. készlet lokációként A Tól -Ig típusú paramétereknél, a Tól mezőbe való beíráskor, a beírt adat átkerül az Ig mezőbe is(csak abban az esetben ha ez üres), illetve a hozzájuk tartozó sor-(jelen esetben Cikk-kód) és fő-Kapcsoló(jelen esetben Cikk-szűrés) automatikusan „bekacsolódik” . Ha meggondoljuk magunkat és mégsem szeretnénk cikkre szűrni, nem szükséges a beállításokat törölni, elég a Cikk-szűrést kikapcsolni. A gyakran használt szűrési feltételeket elmenthetjük egy név alatt(pl. Cikk szűrés), így a beszámoló bármikor újra lekérhető ugyanazokkal a paraméterekkel. készlet A Beszámoló gomb megnyomásával kapjuk meg a  Normál eredménylistát egy sima táblázatos formában. Ezt kimenthetjük egy .csv file-ba (pontosvesszővel elválasztott szöveges file) készlet lokációként cikk (újra belinkelni a panelt mikor az „Új”, „Keres” gomb lekerül róla!!!!!) A Kiterjesztett nézet már sokkal bonyolultabb. Itt a JOBB oldalon (a BAL oldalon való lépegetéskor) mindig a releváns adatok jelenítődnek meg. A Panel bal felső sarkában nyomon követhetjük, hogy épp mely adatot látjuk a JOBB oldalon. Jelen esetben pl. a B2_1-lokációra vonatkozó adatokat, Lokáció vagy a 2005 cikkre vonatkozókat. Ahogy lépegetünk a bal oldali rekordokon, úgy változik folyamatosan a JOBB oldal, nem csak adattartalma, de struktúrája is. Cikkek Nyomtatás nyomtatóra. nyomtatás A nyomtatás gomb lenyomásával tulajdonképpen egy nyomtatási előnézetet kapunk a listánkról. (lásd még: Nyomtatás) nyomtatási kép
Tartalomjegyzék