Hogyan segíthetünk?
< Minden téma
Nyomtatás

Napló kezelés

Előzetes erőforrás napló (PreResFlow – PRERESFLOW)

Az előzetes erőforás naplóba a jövőre előrevetített tranzakciók (pl. ajánlat, rendelés, előrejelzés) kerülnek, melyek még a könyvelés előtt történnek.  Az előzetes erőforrásnaplóból nagyon fontos beszámolók készíthetőek, lekérdezhető például, hogy mennyi lesz a cash-flow, a készlet, vagy foglalásokat lehet csinálni. Az előzetes erőforrásnaplót nem lehet módosítani, a mezők szürkék, nem szerkeszthetőek.
Például ha rögzítünk egy vevői rendelést, az bekerül az előzetes erőforrásnaplóba. Amikor kiegyenlítjük, (pl. generálunk egy kimenő szállítólevelet) akkor az előzetes erőforrásnaplóba bekerül egy inverz tétel mely „lenulláza” a rendelést. Mostantól a lekérdezésekben ez a rendelés már nem látszik.

Raktári napló(StockFlow – STOCKFLOW)

A Raktári naplóba bekerülnek a készlet-mozgások és a bizonylatok (értékesítési, eladási, logisztikai, gyártási) által generált mozgások. Nem csak a készletezhető cikkek kerülnek ide, hanem a szolgáltatás jellegű „cikkek” is. A raktári naplóba a már megtörtént, lekönyvelt tranzakciók kerülnek. Ezek a tranzakciók attól a pillanattól kezdve, hogy bekerültek a raktári naplóba, már nem törölhetőek és nem is módosíthatóak.
A raktári napló tétel szinten generálódik, tehát egy bizonylathoz több naplótétel tartozhat.

Az előzetes erőforrásnapló struktúrájában, felépítésében ugyanaz mint a raktári napló, ugyanazok a mezők szerepelnek mindkét panelen, csak két különböző táblában vannak rögzítve. A különbség a két napló között, hogy az előzetes erőforrás naplóba a jövőbeni becsült tranzakciók kerülnek, míg a raktári naplóba a tényleges lekönyvelt mozgások.
Tétel szintű napló

Minden logisztikai bizonylat tételről készül valamilyen napló tétel. A napló (raktári vagy előzetes erőforrás), tétel szinten generálódik, tehát egy bizonylathoz több naplótétel tartozhat. 

Bizonylati hivatkozások(DocReference – DOCREF)

 

A Bizonylati hivatkozás arra szolgál hogy két bizonylati tételt összekössön egymással. A bizonylati hivatkozások tétel-szintűek (tétel-tétel kapcsolat).

Inverz napló.

Az inverz naplót a bizonylati hivatkozás (DocRef) generálja. Amennyiben javítjuk vagy töröljük a hivatkozásokat, akkor az inverz tételek automatikusan javítódnak, törlődnek.
Amikor egy rendelésből generálunk egy szállítólevelet, akkor a DocRef létrehoz egy inverz mozgást a rendeléshez az Előzetes erőforrás naplóba, valamint a szállítólevélhez kapcsolódó új tételt a Raktári naplóban. 
Amikor a szállítólevélből generálunk számlát, akkor a DocRef a szállítólevélnek is létrehoz egy inverzet a raktári naplóban, és egy normál mozgást a számlának.
A vevői rendelés inverzét a szállítólevél, a szállítólevél inverzét pedig a számla generálja a DocRef-en keresztül
Ha egy szállítólevél tétel csak részlegesen lett leszámlázva, akkor csak a számla tétel mennyiségével rögzítjük az inverz mozgást. Azt az információt, hogy a teljes vagy csak a részleges mennyiségre kell inverz naplót létrehozni, a DocRef-ből kapjuk.


 

Tartalomjegyzék