Flexium ERP > Knowledge Base > Modulok > Logisztika > Kód-definíciók > Időszakos előrejelzés típusok

Hogyan segíthetünk?
< Minden téma
Nyomtatás

Időszakos előrejelzés típusok

Alapelvek

Cikkenként időszakokra van lehetőség beszerzési VAGY értékesítési előrejelzés megadására. Mindkettő hasonlóan működik, így alább csak az értékesítési oldalt részletezem.
Pl. a következő 10 héten hetente mennyi eladás várható az adott cikkekből.

Nem a hagyományos bizonylati (BaseDoc) struktúra, tehát nem épül be a „standard” bizonylatok közé. Tehát ebből nem lehet a hagyományos Beemelés/Importálás módoszerekkel referenciás bizonylatokat (pl. vevői rendelés) készíteni.
A bizonylat létrehozása automatikusan generál normál értékesítési előrejelzés bizonylatokat, és azokból lehet rendeléseket, stb. létrehozni.

Tábla struktúra

Fej-tétel adatok.
Tételben minden cikkre külön sor. Az oszlopok az időszakonkénti előrejelzések (minden időszakra egy-egy oszlop). A cellákban cikk mennyiséget lehet megadni.

Fej-adatok:

 • Típus (pl. cikkcsoportonként külön előrejelzéstkészítenek)
 • Számkör, bizonylatszám
 • Nyilvántartási Dátum (KeepDate)
 • Bizonylat kelte (InvDate)
 • Vevő adatai (opcionális)
 • Referencia-szám (pl. az előrejelzés a fő vevőtöl jön, és annak a száma)
 • Státusz

Bizonylatszám struktúra: „IÉE” + Számkör prefix + Típus kódja + bizonylatszám + Számkör suffix. Tehát a bizonylatszámban benne van a típus kódja is (hasonlóan a banki bizonylatszámokhoz, ahol benne van a bank kódja).

Tétel-adatok:

 • Cikk-kód, Cikk-név
 • Időszaki bontásban minden időszakra külön oszlop

 Az időszaki bontás lehet:

 • Napi (D): 31nap: D1 … D31
 • Heti (W): 12 hét: W1 … W12
 • Havi (M): 12 hónap: M1 … M12
 • Évi (Y): 5 év: Y1 … Y5

Összesen 31 + 12 + 12 + 5 = 60 mezője van a tétel táblának.

A táblázat beállítások (TableDef) határozza meg, hogy milyen bontásban és meddig szeretnék megadni az előrejelzést. Tehát a látható oszlopok(időszakok) beállításával tudjuk megadni, hogy milyen részletességgel és mennyire előre akarunk előrejezést készíteni.

Ha pl. W1, W2, W3, W4 oszlopok láthatók, az azt jelenti, hogy előre négy hétre lehet meghatározni az előrejelzést a fej-dátumhoz (KeepDate) képest. Tehát ha pl. 2009-04-08-án (szerda) adnak meg 4 hetes előrejelzést, akkor a W1 2009-04-13-ával (hétfő) kezdődő hétre vonatkozik.

Ha pl. W3, W4, W5, W7 látható, az azt jelenti, hogy a következő két hétre nem előrejelzés készül (ez már rendelési időszak), előrejelzést csak az utána következő négy hétre készítünk.

Típus paraméterek:

 • Időszak fajtája: Napi / Heti / Havi / Évi
 • Hét esetén melyik napra essen az előrejelzés: hétfő / kedd / szerda / …
 • Hónap esetén melyik napra essen az előrejelzés: hónap adott napja / hónap utolsó napja
 • Év esetén melyik napra essen az előrejelzés: január / február / …
  Itt meg kell adni a hónap napját is (adott nap /hónap utolsó napja)

Nem lehet vegyesen összerakni a TableDef-et: tehát nem lehet azt megcsinálni, hogy a következő hetet napi bontásban látom, aztán a következő két hónapot heti bontásban, majd havi bontás jön.

Ennek az az oka, hogy ha pl. kedden megadom a következő hat napot, és megadom a következő hetet is, akkor a következő hétfő kétszer szerepel (D6 és W1-ben).

Ha a Típus nem kötelezően kitöltendő mező (ld. Paraméterezés), akkor rendszer paraméter (SysEnvVar: SPerFcastResolution / PPerFcastResolution) határozza meg a típust.

Működés

A követendő működés az, hogy minden alkalommal, amikor új előrejelzést lehet készíteni (bármi változott), akkor új bizonylatot kell készíteni. Tehát a bizonylatok csak hozzáadáskor szerkeszthetők. Kivételek a megjegyzés mezők (Comments, Message)

 Hozzáadáskor ki kell tölteni:

 • Típus (rendszer-paramétertől függően)
 • Vevő (opcionális)
 • Nyilvántartási dátum

Ezek után be lehet emelni a legutolsó olyan előrejelzést, ami az adott típusra (ha vevő meg van adva, akkor arra is szűrve) le lett rögzítve.

Így egy adott típusnál a cikkeket csak egyszer kell felvinni, a felemelés azokat hozza magával.

Felemeléskor az eredeti dátumot és az új dátumot összehasonlítja, és ha kell akkor az időszakokat eltolja a dátumok különbségével.

Dátum változtatásakor a táblázatot újra feltölti (eltolja az értékeket)

Pl.: heti előrejelzés van, és a 15. héten hétfőn megadják a W1-től a W5-ig. A következő héten (16. héten) hétfőn elkészített előrejelzésnél a beemeléskor a W1-be a 15. heti W2-t rakja, a W2-be a W3-at, stb. Logikusan a 16. héten a W5-öt üresen készíti elő, hiszen az még nem volt látható az előző héten.

Ha a dátum különbség kisebb volt a periódus hosszánál (tehát pl. 15. hét kedden csinálunk egy újat), akkor nem végez eltolást, tehát ez gyakorlatilag egyszerű bizonylat duplikálást jelent.

A beemelet adatokat természetesen hozzáadás előtt módosíthatóak.

Másik megoldás az egyszerű duplikálás (Ctr-D), amivel az utolsó bizonylatot duplikálni lehet, de ilyenkor a fenti időszak-eltolás nem történik meg.

Kapcsolat az értékesítési előrejelzéssel

Az előzetes forrás naplóba csak a „normál” Értékesítési előrejelzés ír, tehát az időszakos előrejelzésnek csak közvetett hatása van a forrás naplóra.

Mivel az értékesítéshez köthető szükséglettervezést az előzetes forrás napló alapján kell elkészíteni, ezért az Időszakos ért. előrejelzés automatikusan generál / módosít Értékesítési előrejelzéseket, amikből majd lehet vevői rendeléseket készíteni.

A forrás napló alapján készülnek a gyártási előrejelzések is, tehát az alapanyag szükséglet számítás is.

Az Időszakos bizonylat minden típusra, partnerra és minden időszakra egy-egy Ért. előrejelzést tart karban. Tehát pl. heti bontás esetén egy adott partnerra, minden típusra és minden hétre egy-egy „normál” előrejelzés van a rendszerben.

Minden új időszakos bizonylat készítésekor (tehát pl. minden héten) a már lerögzített normál bizonylatokat karban tartja, illetve az új időszak(ok)ra új bizonylatokat készít.

A normál bizonylat referencia száma a kapocs a két bizonylat struktúra között.

A referencia szám generált: „IÉE” – időszak – Típus kódja

Az időszak lehet:

 • Napi időszak esetén: dátum (pl: „2009.04.08”)
 • Heti időszak: év hányadik hete (pl: „2009W15”)
 • Havi időszak: év hányadik hónapja (pl.: „2009M4”)
 • Évi időszak: év (pl. „2009”)

Egy időszaki előrejelzés rögzítésekor minden időszakra (pl. W1 … W5) megnézi, hogy az adott típusból van-e normál értékesítési előrejelzés (generált referencia-szám alapján).

Ha van, akkor annak a tartalmát átírja az időszaki előrejelzés alapján, tehát a cikkek mennyiségét módosítja, illetve szükség esetén ad hozzá / töröl cikkeket. Ha az előrejelzés adott sorából már készült pl. rendelés (tehát a sor már teljesített), akkor azt nem lehet módosítani. Ilyenkor a program hibát jelez, és nem engedi lerögzíteni a bizonylatot. Ez az eset, amikor hibás előrejelzést adtunk meg.

Ha nem található az időszak – típus párra már létező előrejelzés (pl. új hetet adunk meg), akkor arra létrehoz egy új előrejelzést.

A értékesítési előrejelzésben az árak, így a a partnerhez esetlegesen rendelt árlistából jönnek, nincsenek megadva az előrejelzésben (mennyiséget adunk meg).

A létrehozandó értékesítési / beszerzési előrejelzés számkörét a Típus rekordban kell definiálni. Amennyiben a Típus nincs használva, az alapértelmezett előrejelzés számkört használja.

Paraméterezés

Az „SPerFcastType” illetve a „PPerFcastType” rendszer paraméterek vezérlik, hogy a Típus mező használatban van-e a következő helyeken:

 • Bizonylatszám generáláskor a bizonylatszám része
 • Kötelező-e a Típus kitöltése

Amennyiben kötelező a Típus:

 • Fel kell venni a „SPerFcastType” környezeti változót: Boolean, az értéke True
 • SPFCAST / PPFCAST ObjType-ra be kell állítani a SeriesExtFieldName mezőt „ForecastType”-ra (Objektum beállítások).
 • A számkörökben a „Bizonylat kiegészítő mező értéke” mezőt (DocExtFieldVal) ki kell tölteni a típusok kódjával. Tehát minden típusra külön számkör kell.

Ha a Típus nem kötelezően kitöltendő mező, akkor rendszer paraméter (SysEnvVar: SPerFcastResolution / PPerFcastResolution) határozza meg a típust. Ez String típusú, értékei lehetnek: „D” / „W” / „M” / „Y”

További fejlesztések

 1. Ha a jövőben értéket is meg kell adni (tehát forintosított előrejelzés), akkor még fejleszteni kell. Jelenleg csak cikk alapon készül.
  Lehetőségek:
  • Külön child tábla külön fülön
  • Chid-of-Child
 2. Árlista / ár-csoportot kell definiálni ha partner nélkül hozunk létre előrejelzést. Ezt a Típus rekordban lehetne definiálni.

 

Tartalomjegyzék