Flexium ERP > Hírek > Funkcionalitások > Konfigurálható a dátum formátum

Konfigurálható a dátum formátum

Megjelenítési formátum - dátum

Teljesen átalakítottuk és fejlesztettük a dátum-formátumok kezelését a rendszerünkben. A fejlesztéssel lehetővé tettük, hogy ne csak magyar, hanem külföldi formátumokban is megjelenítsük és kezeljük a dátumokat.

Eddig fixen beégetve a magyar formátumot használtuk (pl. 2021.09.08 a 2021. szeptember 8.-át jelenti). Innentől a dátumok megjelenítése paraméterezhető akár számítógépenként egyesével.

A paraméterezést a Beállítások / Megjelenítési beállítások menü alatt lehet elvégezni. Ez számítógépen eltárolt konfigurációs adat, tehát minden gépen el kell végezni, amennyiben az alapértelmezett magyar formátum nem megfelelő.

Jelenleg három formátumot támogatunk, de igény esetén könnyen tudunk új formátumokat is implementálni. Ezek:

  • ÉÉÉÉ.HH.NN (pl. 2021.09.08)
  • NN.HH.ÉÉÉÉ (pl. 08.09.2021)
  • NN/HH/ÉÉÉÉ (pl. 08/09/2021)

A rendszerünk már a kezdetektől kezelte a rövidítéseket. Ezzel nagyon gyorsan lehet dátumokat kitölteni az egér használata nélkül.

A fenti dátumot (2021.09.08) magyar formátum esetén az alábbi módokon is beírhatjuk úgy, hogy ne kelljen a „.” jelent használni. Ezáltal csak a szám billentyűzettel (egy kézzel) lehet gyorsan dolgozni.

  • 08 (csak a napot)
  • 0908 (hó + nap egymás mellett), Ehhez hasonlóan a „098” is helyes.
  • 210908 (év röviden, hó, nap)
  • 20210908 (év hosszan, hó, nap)

Fontos még kiemelnem, hogy a „mai nap”-ot egy bármilyen (nem szám) karakter beírásával is lehet generálni. Pl. az „a” karakter beírása a 2021.09.10-et jelenti a mai nap. Én személy szerint az „s” betűt használom mindig, az áll kézre :-).

Egy megjegyzés még ide kívánkozik: A nyomtatványokon (pl. számla formátum) a dátumok megjelenítését ez a beállítás nem befolyásolja. Minden nyomtatványon egyedileg kell beállítanunk a formátumot, ezzel biztosítva a több-nyelvű nyomtatványok kezelését. Pl. ugyanarról a gépről kinyomtatott magyar, kétnyelvű (magyar/angol) és egy tisztán angol nyelvű számla képén más-más dátum formátum szerepelhet.