Flexium ERP > Hírek > Hírek > Kiadtuk a Flexium 3.0 verziót – Átálltunk OpenJDK 11-re

Kiadtuk a Flexium 3.0 verziót – Átálltunk OpenJDK 11-re

Installer üdvözlő képernyő

Közel egy év előkészítés után végre átálltunk az OpenJDK 11 használatára 🙂

Közérthetően: Végre „megszabadultunk” az Oracle – már nem támogatott – JAVA futtató környezetétől, melyet eddig minden Flexium-ot futtató számítógépen előre kellett telepíteni.
Az új verziótól kezdve már a Flexium install környezet hozza magával a teljes JAVA környezetet, nincs szükség semmilyen elő-telepítésre. A Flexium-ot futtató JAVA környezet innentől teljesen független lesz a többi – esetleg a gépre telepített – JAVA rendszerektől, így pl. független lesz az ÁNYK-tól is (AbevJava).

Fontos, hogy jelenleg csak a 64 bit-es Windows verziókat (Windows 7, Windows 10), és a Linux disztribúciókat támogatjuk. Az iOS verzión (iMac) dolgozunk.

A Flexium installer – végre van ilyen is 🙂 – letöltése és indítása után nincs más teendő, mint végigmenni a telepítő „varázsló”-n, és utána a rendszer automatikusan frissen tartja magát, mindig a megfelelő verziót telepíti. A Flexium minden indulásakor ellenőrzi, hogy van-e frissebb verzió elérhető, és ha van, akkor automatikusan letölti és telepíti a program-környezetet.

Az új környezetben megszűnik végre az a kötöttség, hogy egy installált verzióval egyszerre csak ugyanolyan verziójú Flexium adatbázisokba lehetett belépni.
Az új futtató környezet automatikusan (!) minden (Windows) felhasználó és Flexium adatbázis párosra külön-külön futtató könyvtárt tárol, így egy Flexium ikonnal egyszerre lehet futtatni pl. teszt és éles adatbázist is úgy, hogy más verziókon vannak.

Feltehetjük a kérdést: Mitől lesz jobb nekünk ezentúl? A válasz egyszerű: végre egy könnyen frissíthető, önállóan futtatható és a Java-s világban „up-to-date” rendszerünk van. Ezzel az átállással utat nyitottunk olyan fejlesztések felé, melyen a 8-as JAVA környezetben beragadt régi rendszerünkkel már lehetetlen lett volna.

Rögtön észrevehető változások és előnyök:

  • Könnyű installálás és megszűnnek a régi Windows jogosultság-problémák
  • A közel féléves Flexium Flat Look & Feel (képernyő design) lett az alapértelmezett, a régi (un. Synthetica) kinézet kivezetésre került
  • Korrektül kezeli a Windows méretezési beállításait. Ez a nagy felbontású monitorok elterjedésével vált kritikus problémává, a felbontás miatt a 125%-os méretezést használtak a felhasználók, és a Flexium régi verziója ezt nem tudta követni.

Az OpenJDK átállás a köv. fejlesztések előtt nyitotta meg a kaput:

  • Chromium framework-t fogunk futtatni a Flexium-on belül, így teljesen új (javascript alapú) megjelenítéseket tudunk használatba venni.
    Pl. szebb grafikonok, GANTT-diagram, CRM v. web-shop integráció Flexium-on belül, stb….
  • Dashboard-t tervezünk kialakítani a fő-képernyőn, ahova tetszőleges grafikonokat ill. táblázatokat lehet majd kihehelyezni
  • Átalakítjuk a fő-menü kinézetét, hogy egyrészt modernebb legyen, másrészt tablet-en is használható legyen

Installálás menete:

A régebbi Flexium telepítést tartalmazó gépeken le kell törölni azt a teljes mappát, ami a programot tartalmazta, majd az installer futtatásával végig kell menni a köv. lépéseken:

Telepítő – Üdvözlő képernyő
Telepítő – telepítési hely kiválasztása
Telepítő – kicsomagolás folyamatban
Telepítő opciók – asztali ikon létrehozása