Flexium ERP > Hírek > Funkcionalitások > Automatikus készlet újraértékelés – Időszaki átlagár kezelés

Automatikus készlet újraértékelés – Időszaki átlagár kezelés

Időszaki átlagáras készletértékelési módszert használó ügyfeleinknél (többségük ezt használja) már régi probléma volt, hogy csak az időszakos (havi) készlet-újraértékelések után kapták meg a helyes átlagárat az adott hónapban beszerzett árukra. Ez főleg azoknál a – tipikusan kereskedő – cégeknél kritikus probléma, amelyeknél az átlagárak közvetlenül (pl. szorzókkal) össze van kötve az értékesítési árlistákkal.

A FIFO-s vagy a mozgó átlagáras rendszereket az időszaki átlagáras számítási módszer szinte minden szempontból lekörözi, eddig egyetlen hátránya az volt, hogy csak későn – havi zárásoknál – kaptunk pontos információkat.

Az új fejlesztéssel megoldottuk, hogy minden beszerzés jellegű bizonylat (bejövő számla, rárakódó költség, stb.) képes automatikusan újraértékelni az érintett cikkeket a vonatkozó időszakban (adott hónapban). Bevezettük a fix értékelési időszakok használatát (fixen havi v. évi), és az újraértékelések mindig egy teljes időszakra futnak le. Ezáltal továbbra is az időszaki átlagár módszerrel dolgozunk!
És itt adódik a kérdés, hogy mi történik pl. abban az esetben, ha utólag érkezik be rárakódó költség (pl. májusi fuvar számla egy áprilisi beérkezésű árura). Ekkor a rendszer automatikusan (!) áprilisra majd májusra is rögzít egy-egy újraértékelést, tehát az áprilisi és a májusi átlagár is már korrektül tükrözni fogja az utólag lerögzített költséget.

Az automatikus újraértékelések a bizonylatok (pl. számlák) hozzáadása után készülnek oly módon, hogy a bizonylat rögzítését nem lassítják. Ezen új számítások nem „lock-olják” a számköröket, a rendszert nem lassítják.

Olyan készlet-újraértékelés(ek) készülnek, melyek egy bizonylatból indul ki, és a bizonylaton szereplő cikk – projekt párokra készít újraértékeléseket.

Több újraértékelés készülhet:

  • Ha több készletérték-csoport szerepel a bizonylaton, akkor több újraértékelés is készül
  • Ha a beszerzési bizonylat dátuma nem a mai (rögzítési dátum) által meghatározott időszakra vonatkozik, akkor több időszakot kell újraértékelni

Jelenleg fejlesztés alatt van a gyártási bizonylatok utáni készlet-újraértékelés. Itt még feladat, hogy a gyártási szintek alapján ne csak az adott (pl. fél-kész) terméket értékeljük újra, hanem azokat a cikkeket is, amelyekben ez a termék beépülőként szerepel. Ez a feladat akkor különösen bonyolult, amikor az adott gyártási lépés után újra kell számolni a gyártási szinteket.

A funkciót a készletérték-csoportoknál (vagy a cég-szintű kezelésnél a Rendszerbeállítások panelon) kell bekapcsolni. Először meg kell adni, hogy milyen fix értékelési időszakot használunk, majd be kell kapcsolni az „Automatikus újraértékelés beszerzéskor” kapcsolót.

Készletérték-csoport automatikus újraértékelés

Az újraértékelések a szokásos módon újraszámítják az önköltségi és a nyilvántartási árakat, és átlagár-mentés rekordokat képeznek a beszerzési bizonylaton szereplő cikkekre. Ezáltal a beszámolók (készlet-beszámolók, forgalmi elemzések, stb.) a frissített árakon dolgoznak, valamint az értékesítési bizonylatok a frissített értékekkel rögzítik az ELÁBÉ-t.

Fontos, hogy ez az új funkció nem helyettesíti a hó végi teljes újraértékelést. Ennek a két legfontosabb oka a köv.:

  • A gyártási bizonylatok még nem támogatják ezt.
  • Az átlagár-mentések egy „konzisztens” képek készítenek a teljes készlet-állományról egy időszak lezárásakor. Mivel értékesítéskor nem nem képződik automatikus átlagár-mentés, ezért a hó végi zárások hiányosak, és félrevezetőek lehetnek.