Flexium ERP > Hírek > Marketing > Az integrált ERP rendszerek rövid története

Az integrált ERP rendszerek rövid története

A vállalatirányítási rendszerek együtt fejlődtek az informatikával, s a különféle technikai lehetőségekkel. Míg a kezdetekben az ERP rendszerek termelésirányítási rendszerekből nőttek ki, addig a XXI. században már a világ legnagyobb vállalatain kívül egészen a mikro-vállalatok is ERP-k segítségével irányítják magukat, optimalizálják az értékesítési, termelési, beszerzési, stb. működésüket.

Az ERP tehát egy átfogó fogalom lett, s ide sorolhatunk minden olyan rendszert, ami közvetlen, vagy közvetett módon a vállalatirányításhoz társítható. A kezdetekben „buta” programok (pl. számlázás, könyvelés, készlet gazdálkodás, stb.) integrációjára fókuszáltak, idővel minenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy a hatékonysághoz teljes integráltságra van szükség. Az integráltság nélkülözhetetlen és egyeduralkodó fogalom lett az ERP rendszerek világában. Az elsődleges cél, hogy az egyszeri adatbevitelt követően a szoftver életre keljen, s a moduljai tökéletes harmóniában dolgozzák fel a kapott információkat. Ezzel minimálisra csökkenthetők az emberi mulasztások és a rendszer pontosabbá és kiszámíthatóbbá válik.

Természetesen az integráltsának mindig is vannak határai. Pl. a webshop-ok, külső CRM rendszerek, bonyolult, egyedi fejlesztési raktározási rendszerek mind-mind külső interfészen csatlakoznak az ERP rendszerekhez. Nem szabad túl sok mindent belezsúfolni egy rendszerbe. Hiszen sosincs meg egy helyen az összes kompetencia. De a különböző rendszerek integrációira már kialakult szabványok, metódusok vannak, így nem veszítünk az integráltság elvéből.

És hogyan tovább? Mi a jövő? Természetesen a web ill. a mobil eszközök. Folyamatos és jogos igény, hogy a teljes rendszer legyen elérhető bárhonnan, bármikor. Akár egy webes böngészőben, vagy egy mobil készüléken. Ezek az igények folyamatos kihívások elé állítják a fejlesztőket. De sajnos – vagy inkább szerencsére – tudomásul kell venni, hogy az ERP rendszerek konzervatív technológiákra és konzervatív ügyfélkörre épülnek. A vállalatok irányítása évtizedes tradíciókra épül, és ezek nem változnak olyan gyorsan, ahogy az információs technológia változik. Ezért is van az, hogy a kis- és közép-vállalatoknak megfizethető rendszerek teljes egészében még nem tudtak mobilokra költözni.

Amennyiben többet is meg szeretne tudni az ERP rendszerekről, s a hatékonyságukról, kérjük, hogy látogasson el a weboldalunkra, ahol minden fontos információt megtalál a téma kapcsán! Kérdések esetén pedig keressen minket bizalommal, s mi minden kérdésére választ adunk!