Flexium ERP > Hírek > Marketing > Miért fontos a kommunikáció az ERP rendszerek bevezetésekor?

Miért fontos a kommunikáció az ERP rendszerek bevezetésekor?

Kétségtelen tény, hogy az ERP rendszerek nem egyszerű házipénztár programok. Bonyolult felépítésük a kezdő felhasználók számára érthetetlen, s a megismerésükhöz meglehetősen sok idő kell. Egy modern ügyviteli szoftver ergonomikus, jól átlátható, s a kezelésének elsajátítása is egyszerű. Fontos szempont, hogy homogén legyen: Ha egy munkatárs átérzi a rendszer logikáját, el tud igazodni már egy-két modul funkcionalitásán, onnantól egy jó rendszerben nem veszik el sehol, mindenhol rögtön „otthon találja magát”. Ugyanakkor még az ilyen rendszerek bevezetése esetén is nélkülözhetetlen a megfelelő figyelem és odaadás, mivel a kezdeti szakaszokon számtalan további tényező múlik.

Az egyik legfontosabb szempont az ERP rendszerek sikeres bevezetése kapcsán a minőségi kommunikáció. Számtalanszor előfordul, hogy a bevezetéskor a leendő felhasználók, vagyis az adott cég munkatársai, szinte semmit nem értenek abból, ami történik. Ez nagy hiba, azonban az okokat nem bennük, hanem a hanyag menedzselésben kell keresni.

Ne feledjük, hogy egy rendszer bevezetése nem csupán a megbízást elnyerő cég feladata. A folyamatban a kedvezményezett cég is fontos szerepet kap, s ha nem képes a hatékony kommunikációra, a rendszer bevezetése nem lesz zökkenőmentes. Éppen ezért fontos, hogy a cég kinevezzen egy projektvezetőt, aki globálisan szemléli a bevezetési folyamatot, s hajlandó a rendszer minél alaposabb megismerésére. Valójában ez a projektvezető kapcsot képez a bevezető cég és a leendő felhasználók között, ami a bevezetési folyamat során nélkülözhetetlen.

Ha többet is meg szeretne tudni a téma kapcsán, kérjük, olvassa el soron következő cikkünket is!