Flexium ERP > Hírek > Marketing > Dobozos, vagy egyedi integrált vállalatirányítási rendszer a megoldás?

Dobozos, vagy egyedi integrált vállalatirányítási rendszer a megoldás?

Az ERP rendszerek kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont a rendszer jövőbeni szerepének vizsgálata. Nem mindegy ugyanis, hogy mekkora céghez milyen rendszert alkalmazunk. Éppen ezért érdemes megvizsgálni a dobozos és az egyedi, integrált vállalatirányítási rendszerek közötti legfőbb különbségeket!

Alapvetően elmondhatjuk, hogy a dobozos rendszerek szinte minden feladatot ellátnak, s ez egy óriási pozitívum. Ugyanakkor, az ilyen rendszerekkel történő vállalatirányítás nem személyre szabott, így a rendszer az egyedi igényeknek meglehetősen nehezen felel meg. A dobozos megoldások általános felhasználási területekre készülnek, így tartalmazhatnak sok olyan modult is, amelyekre az adott cég esetében egyáltalán nem lesz szükség. Ugyanakkor, a dobozos rendszerek használatának nagy előnye, hogy szinte pillanatok alatt bevezethetőek, s a használatuk is könnyedén elsajátítható. Negatívumként azonban megemlíthetjük, hogy a dobozos vállalatirányítási rendszerek bővíthetősége alacsony szintű, így a speciális igényeknek az ilyen rendszerek sokszor nem tudnak megfelelni.

Ezzel ellentétben az egyedi, integrált vállalatirányítási rendszerek számtalan megoldást kínálnak azon cégek számára is, akik egy egyedülálló rendszer bevezetését szorgalmazzák. Itt a vállalkozás egyedi felépítése és tevékenysége kap fontos szerepet, mivel az integrált vállalatirányítási rendszer az adott körülményekhez igazodik, s nem a céget kell az ügyviteli rendszerhez szabni. Továbbá fontos megemlíteni a bővíthetőség lehetőségét is, ami az egyedi, integrált vállalatirányítási rendszerek esetében könnyedén megoldható.

Nélkülözhetetlen tudni, hogy a felsorolt lehetőségek közül egyik sem jobb, vagy rosszabb, ugyanis az ideális rendszer kiválasztása leginkább az adott cég igényei szerint kell hogy történjen!